Bog nije stidljiv (Olga Grjaznova)

612

Ne mogu više da se setim tačno šta me je privuklo kod ove knjige, ali nešto jeste. Sećam se da sam imao baš žarku želju da je što pre pročitam, ali nekako se to odlagalo. Na kraju kad sam je pročitao utisci o romanu Bog nije stidljiv su mi nedefinisani.

Prvo, ne čitajte sinopsis ove knjige jer bih rekao da je jedan od najpogrešnijih u istoriji izdavanih knjiga. Spominje se život u Berlinu, a zapravo on se u knjizi dešava tek na poslednjih 40ak strana.

Drugo, ovo nije priča koja ima uspone i padove, neverovatno obrte i koju ćete uzbuđeno čitati. Ko očekuje ludu vožnju, nemoj da seda u ovaj voz. Priča je lagana, nenametljiva, prati period od nekoliko godina dva bića koji su iz Sirije i koji su se našli u Siriji u trenutku kad započinje bunt naroda i pokušaj revolucije. Ovo je priča o Siriji i kako su ti ljudi živeli i kako žive. Ovde možemo da vidimo zašto ima tako puno izbeglica iz Sirije koje su krenule put Evrope, a i kako taj njihov put izgleda. Ova knjiga može da nam pomogne da razumemo njihove probleme. Da li ćemo posle ove knjige svi da gledamo drugačije na njih ne mogu da kažem, ali je sigurno da ćemo imati i uvid iz drugog ugla u problematiku njihove težnje da se domognu zapadnog i severnog dela Evrope.

Zanimljivo mi je da se jedan solidan deo knjige bavi i protestima i kako su se organizovali i kako je država postupala sa njima u momentu kad su se održavali i protesti u našoj zemlji.

Nekom ova knjiga može da bude monotona i dosadna, ali je njena draž u tom nenametljivom prikazu stanja stvari i osećanja u ljudima. Ne mogu da zamislim da živim u gradu na koji se bacaju bombe, gde su delovi grada podeljeni na sektore kojim upravljaju ovi ili oni, pa morate da pazite kako se ponašate i šta ćete reći i da li ste njihovi ili naši, a to je nečija realnost. I daj Bože da nikada ne osetim takav život na svojoj koži, što želim i svima drugima.

Još jedna malena zanimljivost jeste što se u ovoj knjizi spominje Beograd kao i prelazak migranata iz severa Srbije u južnu Mađarsku. To se dešava na svega nekoliko stranica, ali mi je bilo zanimljivo da „naletim“ i na našu državu. 

Iako je ne mogu svrstati u najbolje knjige, drago mi je da sam je pročitao. Neće ova knjiga pomeriti planine, ali će učiniti da malo proširimo vidike ili bar da zastanemo na kratko i porazmislimo o svemu.

Izdvojeni citati:

Čak je i patnja čvrsta valuta.

Olga Grjaznova

I moć je droga.

Olga Grjaznova

Detalji o knjizi:

Knjiga: Bog nije stidljiv (Gott ist nicht schüchtern)
Autor: Olga Grjaznova (Olga Grjasnowa)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2017. (za srpsko tržište 2018.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Za ovu knjigu ne mogu da se setim kako sam saznao

Omiljeni lik: Hamudi
Najmanje omiljeni lik: Basel
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close