Seme mraka (Iva Kolega)

669

Kada sam video da Laguna izdaje novi roman koji je napisala Iva Kolega, rešio sam da pročitam Seme mraka koji mi već dugo stoji na knjiškim policama.

Već na koricama saznajemo da je ovaj roman psihološki triler koji se bazira na istinitom događaju. Sam sinopsis mi i jeste i nije puno otkrivao, pa sam započeo roman bez bilo kakvih očekivanja.

Roman je podeljen na nekoliko dana i epilog, a svaki dan se sastoji iz pet poglavlja napisanih iz lica jednog od članova porodice. Čitamo ih uvek istim redom i često se desi da o istom događaju čitamo iz više različitih uglova. Meni je to bilo super, jer vidimo koliko različito vidimo jedan isti događaj i totalno ih drugačije rezonujemo i doživljavamo.

Nažalost, rekao bih da ima i malo suvišnih delova. Tu su da malo opišu okruženje ove porodice, ali nisu baš svi bitni za tok radnje pa povremeno sam imao utisak kao da odlutam.

Već u prvom delu, iz ugla Iris, mi stičemo određenu predstavu o njenom suprugu i deci. Uviđamo da to nije jedna „normalna“ porodica, a opet verujem da bi skoro svako od nas mogao da se seti neke takve porodice. Pojedini momenti koje opisuje u vezi za Sašom su jezivi i shvatate da ćete ovaj roman čitati sa knedlom u grlu.

Ipak, mnogo jezivija mi je stvar što kroz roman ona kao da opravdava neke njegove postupke, svesna ih je, ne podržava ih, ali je nemi posmatrač. Jasno je da je on dominantan, ne trpi ispitivanja, suprotstavljanja i slično. Nažalost, postala je onaj tip žene koji se pomirio sa sudbinom i životari.

Da stvar bude crnja (a u ovom romanu može da bude crnje, čitajte ga do kraja pa se uverite) čak i njena majka koja je svesna njenog života koji živi nema neke reči ohrabrenja ili savet koji će joj pomoći lakše da živi. Jedina rečenica koja se provlači je „Ako se proveriš svom prijatelju, znaj da i on ima svog prijatelja.“

Čini se da su svi članovi ove porodice, osim najmlađeg, prošli neku svoju muku koja je užasna. Već prvi put kad nam se Julija obraća želudac se stegne. Dijanina priča malo kasnije dobija svoju širinu koja nas okružuje i zapanjuje. I svako se od njih bori na svoj način da prevaziđe svoje demone.

Ipak, ovo je jedan veoma mračan roman, koji se ne čita baš lako. Na momente deluje kao naivno i osrednje napisano po stilu pisanja, ali tematika kojom se bavi je opasna i poljuljaće vas. Čitaćete ga do kraja jer će vas zanimati ko je krivac i šta se krije iza pojedinih priča, ali nećete se baš radovati.

Ovo je jedan od onih romana kog ću se sigurno veoma dugo sećati, ali je vrlo verovatno da mu se nikad više neću vratiti. Ne zato što je loš, već zato što su neke priče dovoljno jezive i jednom kad se pročitaju.

Izdvojeni citati:

Radoznalost se uvek plaća.

Iva Kolega

Čuda se ne događaju, muškarci se ne menjaju.

Iva Kolega

Detalji o knjizi:

Knjiga: Seme mraka
Autor: Iva Kolega
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2018.
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Video sam u Delfi knjižari

Omiljeni lik: Dijana
Najmanje omiljeni lik: Saša
Ocena: 6/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close