Poreklo (Den Braun)

400

Prošlo je više od tri godine od kada sam čitao knjigu Den Brauna. I moram da priznam da mi je nedostajalo ovo konstantno uzbuđenje i adrenalin koji kola venama. Nedostajalo mi je da knjigu ne mogu da ispustim iz ruku, da poremetim san, da zanemarim sve obaveze zbog knjige. A Poreklo je takva knjiga.

Čini mi se da ne bih imao ništa novo da kažem uopšteno o knjizi što već nisam rekao za prethodna dela Den Brauna koja sam čitao. Ponovo piše o neverovatnim stvarima sjajno povezujući istoriju, geografiju, događaje, ljude, organizacije, arhitekturu i religiju. Poreklo je, siguran sam, još jedna knjiga koja kod određene grupe ljudi može da izazove oprečne komentare.

Den još jednom tako dobro opisuje određena mesta i objekte, poput muzeja Gugenhajm, da sam morao da ih guglam i stavim na listu mesta koja želim da posetim. Čak i kad nam daje opis čuvene crkve Sagrada familije, on dodaje toliko pojedinosti i činjenica da imate utisak da slušate vodiča. I tu leži najveći plus za Dena – informacije koje dobijete o čemu god da piše.

A sam roman kao roman – mogu samo da kažem da ko je voleo njegove prethodne romane i ovaj će mu biti dobar. Nova teorija po pitanju čovečanstva, mada mogu slobodno da kažem i proročanstvo. Edmond Kirš, jedan od glavnih junaka ovog romana, je uspeo da odgovori na pitanja odakle smo došli?, a onda je dobio i odgovor na pitanje kuda idemo? I da, možda zvuči neverovatno, a opet mi nekako zvuči i istinito. Verujem da smo svi više puta čuli ono čuveno Ne znam kuda sve ovo ide.

Možda će nekom biti šokantno, možda nekom ništa posebno, ali mene je Braun ponovo oduševio. Ne mogu ni da zamislim kolika priprema i koliki rad stoje iza jednog ovakvog romana. Sve ispitati, sve saznati, povezati u jednu celinu i doneti ovakav roman koji izaziva ubrzanje srca. Neka ga Bog poživi (ako u njega veruje) pa da nam donese još ovako dobrih romana. Znam da ću uživati u njima.

Izdvojeni citati:

Jedan od ciljeva umetnosti jeste da podstakne dijalog.

Den Braun

Kad kompjuter stvara umetnost, ko je onda umetnik – kompjuter ili programer?

Den Braun

Radili smo ovo dok smo bili deca, a onda smo prestali.

Den Braun

Bog pomaže onima koji pomažu sami sebi.

Den Braun

Samo je jedan način da se pobedi smrt, a to je da od svog života napravimo remek-delo.

Den Braun

Za decu nema ničeg pogubnijeg od gubitka nade.

Den Braun

Ponekad samo treba da promeniš ugao gledanja da bi videla šta je za nekog drugog istina.

Den Braun

Detalji o knjizi:

Knjiga: Poreklo (The Origin)
Autor: Den Braun (Dan Brown)
Izdavačka kuća: Solaris
Godina izdanja: 2018. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne knjige ovog autora

Omiljeni lik: Robert Langdon
Najmanje omiljeni lik: Luis Avila
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close