Megi O’Farel „Hamnet“

575

 „Hamnet“ je dobio nagradu Women’s Prize za najbolji roman 2020. godine. Nije me privukao zbog toga, već zbog naslova i istorijske zabeleške na početku romana, koja je dokazala moju pretpostavku da je ovo priča o slavnom pozorišnom piscu. Priča o njegovoj ljubavi sa Anne Hathaway (u romanu Agnes), velikoj ljubavi koja ih spaja i tragediji koja ih udaljava.

„Osamdesetih godina šesnaestog veka, jedan par živeo je u Ulici Henli, u Stratfordu, i imali su troje dece: Suzan i blizance Hamneta i Džudit. Dečak Hamnet umro je u jedanaestoj godini života. Četiri godine kasnije, njegov otac napisao je pozorišni komad pod naslovom „Hamlet“. (Hamnet i Hamlet su zapravo isto ime).

Ovaj roman jeste priča o sudbini sina slavnog pozorišnog glumca, ali i priča o bezgraničnoj ljubavi blizanaca. Na početku romana Hamnetova sestra Džudit je bolesna, a kuća je prazna. Hamnet mora pronaći nekoga da mu pomogne. Njegovo dozivanje niko ne čuje, a čini mu se da smrt kuca na vrata. Ne želi da izgubi svoju drugu polovinu, bez nje je nepotpun i izgubljen. Hoće da ode umesto nje, da prevari smrt, da zamene mesto i odeću, baš kao što su se često igrali. Tako je odlučio, i tako je i bilo.

Roman je smešten u vreme pandemije Crne smrti, koja je harala Evropom u 16. veku. Čitavo jedno poglavlje govori o jednoj buvi koja se ukrcala na brod u Aleksandriji i njenom putovanju do Hamnetove sestre. Tu je i majka Agnes koja može da leči i izleči raznim travkama i napicima, koja se bori za život svoje dece, ali, nažalost, jedno ne uspeva da sačuva.

Agnes je nestvarna osoba, žena koja dolazi iz šume, koja ima neverovatnu snagu, koja je pripitomila sokola, koja vidi u čoveku ono što drugi ne vide i koja je uspela da osvoji rukavičarevog sina. Pruža ljubav mužu, daje mu podršku pri odlasku u London, bezgranično voli svoju decu, a onda biva slomljena na komade, smrvljena i razbacana okolo. I ona, i devojčice.

A otac? Pisanje, probe, izvođenje i ponovo pisanje. Tako se bori sa tugom. Plaši se da će ga bol zbog gubitka kao struja povući ispod vode, a onda više ne bi nikad izronio. A ako ode pod vodu, povući će sve njih sa sobom. Zato se drži Londona i nada se da će, kad se vrati, sve biti po starom. Kako su mogli znati da je Hamnet taj koji ih je držao kao celinu, da će se bez njega raspasti?

Na kraju će ga otac oživeti u svom komadu, daće mu ulogu, život. Njegovo ime će izgovarati muškarci na pozornici, a onda će se pojaviti on, baš onakav kakav bi bio da je poživeo. Otac će ga vratiti u život onako kako je umeo.

Agnes je otkrila da je moguće plakati po ceo dan i noć. Da ima mnogo različitih vrsta plakanja: iznenadne reke suza, duboki, razdirući jecaji, bezglasno i beskonačno curenje iz očiju. Da se upaljena koža oko očiju može lečiti mešavinom ulja i tinkture vidca i kamilice. Da je moguće tešiti kćeri uveravanjima o mestu u raju i večnoj radosti, i kako će se svi ponovo sastati posle smrti, i kako će ih on čekati, iako sama ne veruje ni u šta od toga. Da ljudi ne znaju uvek šta da kažu ženi čije je dete umrlo. Da će neki preći ulicu kako bi je izbegli samo zbog toga.

Megi O’Farel

Srdačan pozdrav!
Jasmina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close