Male uspomene (Žoze Saramago)

69

Čuvena Noć knjige je prošla i ovo je prva knjiga koju sam kupio u okviru te akcije. O Saramagu sam čuo dosta i to uglavnom pozitivnog. Na kraju mi radoznalost nije dala mira pa sam nasumično, sudeći knjigama po naslovima, odabrao dve knjige od njega. Jedna od njih je upravo Male uspomene i rešio sam prvo nju da pročitam. Razlog – kraća je a treba mi nešto kraće trenutno.

Želja mi je bila već neko vreme da se upoznam sa Saramagovim stvaralaštvom. Da li je bilo dobro da Male uspomene bude prva knjiga koju ću od njega pročitati ne znam. Uglavnom, nisam ni oduševljen, ali ni razočaran. Imam i u vidu da je ovo neka vrsta autobiografije, on nama priča o svom detinjstvu i odrastanju.

Lepota knjige je što to radi u epizodama, odnosno vrlo kratkim poglavljima i ona nisu hronološki poređana. Povremeno se jedno poglavlje nastavi na prethodno, ali to nije pravilo. No, to ne kvari utisak čitanja, niti je problem pohvatati samu radnju.

Meni lično je bilo veoma nepotrebno da slušam o mnogim ulicama, ali opet, neko ko živi u Lisabonu (pod uslovom da se nazivi ulica nisu menjali) može lako da pronađe kuda se Saramago kretao i gde je sve odrastao.

Reklo bi se možda da je dobitnik Nobelove nagrade i neko ko je toliko poznat i ima mnogo prodatih romana sigurno neko ko dobro živi. Ovo je još jedna priča kako neko ko postaje uspešan u samom početku nije krenuo sa dobrom potporom. Saramago odrasta kao dečak unutar siromašne porodice. O jadima i poteškoćama priča kroz ovaj roman naširoko. I mislim da je u tome lepota – ne rađa se uspeh na drvetu, za svaki uspeh mora debelo da se radi i nekada je put dug. A svi koraci na tom putu vode ka uspehu i deo su njega iako su povremeno daleko od samog cilja.

Male uspomene su zbirka sećanja koja se lako čita i u njoj uživa. Saramago spominje i svoje druge romane povezujući ih sa određenim sećanjima ili događajima, pa ponekad saznajemo za neki deo iz života koji je poslužio kao inspiracija za neki roman ili njegov deo. Meni su lično takve stvari vrlo zanimljive.

Jasno je da je Saramago imao težak život dok je odrastao i da ova knjiga meni nije najbolja, ali to me neće zaustaviti da mu se vratim u budućnosti.

Izdvojeni citati:

Osećanjima se ne može upravljati.

Male uspomene, Žoze Saramago

Samo neko ko očekuje da će dobiti ono što zaiska, ima smelosti da to i zatraži.

Male uspomene, Žoze Saramago

Detalji o knjizi:

Knjiga: Male uspomene (As Pequenas Memórias)
Autor: Žoze Saramago (José Saramago)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2006. (srpsko izdanje 2017.)
Žanr: Autobiografija

Kako sam saznao za knjigu: Čuo sam za pisca

Omiljeni lik: /
Najmanje omiljeni lik: /
Ocena: 6/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ukoliko voliš (auto)biografije, utiske o onim koje sam pročitao možeš naći ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close