Doživljaji Toma Sojera (Mark Tven)

8.6K

U jedno sam siguran. Kada smo roman Doživljaji Toma Sojera obrađivali u školi ja je nisam čitao. Igrom slučaja imao sam neke od knjiga iz edicije Avanture, knjige koje su se dobijale uz Blic Ženu pre četiri godine. Neke sam na taj način dobio od majke, a ostale sam skoro kupio da bih upotpunio kolekciju. Rešio sam da ih pročitam sve u narednih godinu dana. Neke sam čitao kao mali, neke sam gledao u filmskoj adaptaciji, a za neke nisam ni čuo.

Što se Toma Sojera tiče – taj vragolan je veoma zanimljiv momak! On je neko koga ne možeš da ne voliš, a opet shvatiš i da često preteruje u svojim namerama. Jadna tetka Pola, zaista mi je žao, ali opet toliko je smeha izmamila na mom licu da mi je definitivno omiljeni lik.

Ono što moram da primetim jeste stil pisanja koji mi je bio malo neprijatan. Na momente nisam znao o kome pisac piše i prosto mi je bilo neobično. Jedno poglavlje počinje sa tim kako ćemo sada videti šta se desilo sa Tomom. Nekako, na momente kao da on diktira šta se desilo a neko zapisuje, a na momente priča direktno iz ugla likova. Malo sam se teže pohvatao. Takođe, razumem da je rečnik i način ophođenja tada bio mnogo drugačiji nego danas, ali opet neke stvari su mi dosta šture i neukomponovane lepo. A možda je samo do mene.

Moram da kažem da je divno što Tom Sojer vraća (starije) čitaoce u njihova detinjstva i budi neka sećanja. Svi smo mi bili nestašni u nekoj meri. Na kraju, da li smo ostali nestašni bar malo? Tom pokazuje da je bitno nekad oglušiti se o pravila. Da ne treba uvek sve da bude kako neko kaže da mora da bude. I zaista je tako! Kad odrasteš pretvoriš se u mašinu koja samo odrađuje posao. Gde su ta deca u nama?

Ono po čemu ću još pamtiti ovu knjigu jeste da sam je malo duže čitao jer mi je u početku bila teška, a i pripremao sam javnu odbranu master rada koji sam i odbranio. Tako da će Tom Sojer ostati u mom sećanju kao nemi svedok mog ulaska u svet intelektualaca. Ova knjiga je dosta uzbudljiva, puna raznih dogodovština i mamiće osmeh na lice svima. Neophodno je samo malo volje da se prilagodite stilu ove knjige.

Izdvojeni citati:

Gipko mlado srce ne može se stegnuti u nametnuti kalup.

Mark Tven

Gde je jada, tu je i nagrade.

Mark Tven

Detalji o knjizi:

Knjiga: Doživljaji Toma Sojera (Adventures of Tom Sawyer)
Autor: Mark Tven (Mark Twain)
Izdavačka kuća: Liber Novus
Godina izdanja: 1876. (za srpsko izdanje 2014.)
Žanr: Epika

Kako sam saznao za knjigu: Za nju sam čuo još u školi

Omiljeni lik: Tetka Pola
Najmanje omiljeni lik: Indijanac Džo
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close