14 dana karantina (Stefan Mihajlovski)

907

Pretpostavljam da će većini rekacija na sam naslov romana 14 dana karantina biti Kad pre je neko napisao knjigu sa temom karantina. Da, i meni je to bila prva reakcija. Ne zaboravimo da živimo u svetu da se biografije poznatih ličnosti povremeno izdaju nekoliko sedmica nakon njihove smrti. Često sam se pitao kad stignu da je napišu, a sigurno su imali dobar deo materijala spremljen unapred.

Moram da priznam da sam autora ovog dela upoznao u avgustu, a da se neko vreme već toga povremeno čujemo. Trudiću se da budem maksimalno objektivan, ali poznajući ga onoliko koliko ga poznajem mogu da kažem da sam negde i dobio ono što sam pomislio da ću dobiti. Roman je vrlo kratak i nema tu prevelike razrađenosti likova, a opet je zagrebano dovoljno da možemo da steknemo neku osnovnu predstavu o njima. Naime, dva lika su se našla u situaciji da moraju u karantin, pa su odlučili da karantin provedu kod jednog od njih.

Tokom vremena koje provedu svašta se tu dešava i na momente mi je bilo šokantno, ali u smislu Kako je ovo nekom palo na pamet? A opet mi je bilo zanimljivo, jer to su neke stvari sa kojima se ne susrećete svaki dan. Svi smo mi ljudi i imamo neke svoje želje, misli, požude, strasti i sklonosti. Nije uvek i sve opravdano, naravno. Ali ovde postoje neki momenti koji su meni bili preslatki, ali u prvu ruku pomalo i čudni. Valjda jer nisam o tim nekim stvarima razmišljao na taj način.

Gotovo od prve stranice priča vas uzme pod svoje i roman se čita brzo i lako. Za nečiji ukus će možda imati puno psovki. Za ostale će biti zanimljivo što se provlači dosta stihova naših popularnih pesama, tako da se usput preslišate i srpske the best of diskografije. Roman je podeljen na 14 poglavlja, za svaki dan karantina i poglavlja su relativno kratka. Voleo bih da je Stefan celu priču malo više razradio i produbio, ali kraj je takav da nije isključeno da u nekom momentu dobijemo nastavak „14 dana nakon karantina“ ili „14 dana slobode“, što da ne? Iako je on sve to lepo zatvorio, ostaju neke stvari otvorene.

Lično, roman mi se dopao, ali me nije oduševio. Ipak, ovo je jedna super priča u kojoj možete dobiti odgovore na neka kvir pitanja, odnosno neke stvari su ovde malo detaljnije objašnjene. Tako da onima kojima to nije baš poznata tema, kao meni, će jedno kratko upoznavanje dobro doći. Od romana očekujte dobru zabavu, vrelu strast i dobar način kako da nekom kažete „volim te“ a da ne izgovorite baš te reči a da opet zvuči intimno i jako. 

Izdvojen citat:

Prepreke uvek postoje, ali bitno je da znamo šta nam je cilj.

Stefan Mihajlovski

Detalji o knjizi:

Knjiga: 14 dana karantina
Autor: Stefan Mihajlovski
Izdavačka kuća: Beoletra
Godina izdanja: 2020. godina
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Od autora

Omiljeni lik: Jakša
Najmanje omiljeni lik: Vuk
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close