Utočište za bajke

457

Prošlo je određeno vreme od momenta kada mi je Brendon Mal bajkovitom avanturom Utočište za bajke otvorio vrata svog književnog stvaralaštva.

Nije trebalo dugo da mi zahvaljujući originalnoj priči, kao i upečatljivim likovima serijal priraste k srcu relativno brzo. Stoga je bilo samo pitanje vremena kada ću mu se jednog dana posvetiti ponovo.

U to ime koristim ove dane za još jedno uplovljavanje u svet proizašao iz pera ovog brilijantnog autora. Uželeo sam se druženja sa nekim od omiljenih knjiških drugara i ponovnog upuštanja u njihove uzbudljive i očaravajuće, ali isto tako opasne po život avanture.

Kendra i Set Sorenson ni ne slute kakva im se oluja događaja i opasnosti sprema kada jednog leta dugo čuvana tajna o imanju njihovog dede konačno izađe na videlo.

Naime, ispostavlja se da je Sten Sorenson čuvar tajnog rezervata pod nazivom Utočište za bajke. Uloga čuvara imanja podrazumeva obezbeđenje doma mističnim bićima sprečavajući istovremeno njihovo trajno istrebljenje. Ova sveta dužnost koja se prenosi sa generacije na generaciju podrazumeva veliku odgovornost i pravila kojih se čuvari strogo pridržavaju.

Međutim, kada ista nesvesno budu prekršena, pokreće se lavina događaja sa krajnje nepredvidljivim ishodima. Tačnije, na scenu stupa drevno zlo sa namerom da rezervat sravni sa lica Zemlje ugrožavajući u isto vreme čitav jedan svet. Kendra i Set iznenada bivaju uvučeni u avanturu svog života gde ih čeka obuka za nadolazeći magijski rat razornih mogućnosti.

Serijal Utočište za bajke pojavio se u mom životu sasvim slučajno jednog dana za vreme uobičajene posete Vulkanovoj knjižari. Nije bilo potrebe ubeđivati me dugo budući da se kupovina desila u relativno kratkom roku.

Ne krijem činjenicu da sam i dan-danas veliki ljubitelj žanra fantastične književnosti za decu i mlade, ali uglavnom pre čitanja postavljam sebi pitanje. Postoji li mogućnost da će priča teći previše predvidljivim tokom i učiniti se čak i za moj ukus suviše nezrelom?

Na moju radost, veliki broj pozitivnih kritika i komentara (uglavnom autora čija dela volim i podržavam), kao i visoke ocene na goodreads-u bile su dovoljne da oteraju potencijalne strahove. Time su uklonjene barijere koje bi me sprečile da se prepustim uživanju i čaroliji.

U par navrata uvideo sam paralele i sličnosti sa još jednim dečjim serijalom pod nazivom Hronike Spajdervika. Tako da ukoliko ste uživali u tom serijalu, moje subjektivno mišljenje je da bi ovaj trebalo da vas oduševi čak i više.

Porazgovarajmo malo i o likovima koji su sjajno i vešto napisani, a pritom jako lepo razrađeni i razvijeni. Kendra i Set odlični su protagonisti na prvom mestu sa još boljim karakternim razvojem. Njihov pun potencijal kojeg nisu bili ni svesni doći će do izražaja upravo u predstojećim bitkama.

Ako bih morao da izdvojim ko mi je od njih dvoje draži, mislim da Set ipak dobija moj glas. Obožavam njegovu sklonost ka ignosiranju pravila koja će i te kako ostaviti pečat u njegovom daljem razvoju. Odluke koje bude doneo i postupke po tom pitanju preduzeo povući će za sobom znatnu dozu posledica. Bilo da govorimo u pozitivnom ili negativnom kontekstu, nema sumnje da će iste uticati na dalji tok priče.

Ono što posebno želim da istaknem i pohvalim jeste činjenica da autor ni u jednom trenutku ne pokušava da celokupnu krivicu prebaci Setu u korist drugih likova. Treba imati u vidu da je Set ipak još uvek samo dete koje tek treba da odraste. S tim u vezi mogu u neku ruku da opravdam njegovu radoznalost i znatiželju. Istina je da ga u početku vidimo kao nestašnog klinca sklonog riziku i čiji prvobitni postupci zamalo dovode rezervat do ivice propasti. Međutim, ja lično mislim da su u igri i drugi faktori koje bi valjalo razmotriti i uzeti u obzir.

Hoću da kažem da nije u pitanju samo Setova krivica, već i deka Sorenson delimično snosi odgovornost. Konstantno krije istinu od unuka donoseći usput ishitrene odluke koje će se ispostaviti kao pogrešne. Razumem da mu je u srcu jedino bezbednost vlastite porodice, ali takođe je tu i činjenica da prećutkivanje istine retko kad izađe na najbolje.

Ono na šta aludiram jeste kako nije poenta u tome da je Set ispao kriv, a deka Sorenson nedužan ili obrnuto. Prava suština leži u činjenici da bez obzira na starost i iskustvo, svi u životu ponekad delujemo nepromišljeno i brzopleto sami sebe dovodeći tim postupkom u nezavidan položaj. To je sastavni deo ljudske ličnosti i sazrevanja na koji ne možemo mnogo da utičemo. Ali najvažnije je zato uvideti te iste greške i izvući pouku iz njih dok su vreme i nada još uvek na našoj strani.

Sve u svemu, imate od mene toplu preporuku za čitanje ove interesantne pentologije gde je svaka naredna knjiga napetija od prethodne. Inicijalno možda zvuči kao još jedan tipičan serijal knjiga za decu. Međutim, zahvaljujući zrelim temama i dijalozima, može se čitati u krugu porodice na radost dece, a i nas malo starijih.

Ovo je jedna uzbudljiva priča koja se dotiče važnih tema o prijateljstvu, odanosti, veri u sebe, nadi, kao i u kolikoj meri odluke koje donosimo imaju uticaja na formiranje naše ličnosti.

Ukratko sumirano, serijal Utočište za bajke predstavlja direktnu definiciju onoga što ja volim da nazivam zabavom za celu porodicu.

Izdvojeni citati:

Pametni ljudi uče na svojim greškama, ali oni zaista bistri uče na greškama drugih.

Svako ljudsko biće naklonjeno je kako svetlosti tako i tami, a tokom života uvežbavamo da se priklonimo jednom ili drugom.

Život ima onoliko smisla koliko mu pridajemo, a ja sam odavno prestao da se pretvaram.

Neću znati da je taj dan došao jer nikada neću prestati da pokušavam.

Kada je skok jedino rešenje, onda skočiš.

Glupost je kada bezrazložno rizikuješ. Hrabrost je kada preduzmeš sračunati rizik da bi postigao nešto zaista važno.

Popijte mleko.

Omiljeni likovi: Set, Kendra, Vanesa, Nevil, Dorin, Rakstus, Paton Bardžis…
Najmanje omiljeni: Najade, Široko Kopito

Redosled čitanja:
  1. Utočište za bajke/Fablehaven
  2. Uspon zvezde večernjače/Rise of the Evening Star
  3. Između svetlosti i tame/Grip of the Shadow Plague
  4. Tajne svetilišta zmajeva/Secrets of the Dragon Sanctuary
  5. Ključevi tamnice za demone/Keys to the Demon Prison
Detalji o serijalu:

Serijal: Utočište za bajke (Fablehaven series)
Izdavač: Leo Commerce
Godina izdanja: 2012
Žanr: Epska fantastika, Knjige za decu

Autor teksta: Stefan Stojić

Možete me pronaći na društvenim mrežama:

Više tekstova od gostujućih bukstagramera možete pročitati ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close