Sedam knjiga za jednu nedelju

1.1K

Najbolji čitalački savet koji mogu nekom da dam je sledeći – knjigu uvek sa sobom nosite. Onda možete čitati uvek i svuda. Dok čekate red u banci, u autobusu (malo teže ako stojite, ali izvodljivo), u kafiću dok čekate drugaricu koja stiže za pet minuta (a tek je izašla iz stana), u frizerskom salonu… Bilo gde i bilo kada.

E sad, pošto lekari kažu da se kičmeni stub ne valja opterećivati, onda u torbu treba spakovati lake knjige, sa malim brojem stranica. Osim što vas rame neće boleti, čitanje ovakvih knjiga je dobro i za ljude sa manjkom vremena. Ukoliko živite brzo, onda čitajte lako. Stara opravdanja za nečitanje padaju u vodu, jer postoje i knjige koje možete pročitati za nekoliko sati (a toliko provedemo na instragramu, proverite svoju aktivnost ako smete).

Osim ovih navedenih pogodnosti, kratke knjige su najbolje za one koji nemaju naviku čitanja. Ako se sa knjgama družite tek povremeno, onda je bolje da vaš izbor za početak čitanja ne bude neka golema knjiga. Velike knjige mogu obeshrabriti čitača početnika. Kratke knjige sa druge strane donose brza čitalačka zadovoljstva i motivišu da se latite i sledeće. Kratka knjiga jedna, kratka knjiga druga i navika čitanja je već tu.

I na kraju, moram dodati da u knjževnosti kvantitet ne donosi uvek i kvalitet. Iako kapitalna dela često obećavaju uranjanje u svet knjige i dublje saživljavanje sa njim, to isto može da se desi i na samo par stranica. Kratke knjige su samo fizički lake. Ponekad se na malom broju stranica kriju velika uživanja.

U ovom tekstu vam predlažem sedam naslova koji se mogu pročitati za dan. Možda će vam ispuniti samo jednu sedmicu, možda će vas inspirisati se da laganim koracima vratite čitanju, možda će vam dati novi pogled na redove knjiga u knjižarama, gde se ove kratke često zagube među onim velikim.

Južno od granice zapadno od sunca – Haruki Murakami (Geopoetika)

Ova knjiga je odlična ne samo za početnike u čitanju, već i za početnike u Murakamiju. Ukoliko se niste susretali sa ovim japanskim piscem, ovo je odličan prvi izbor. Sve što karakteriše Murakamija je tu – čovek srednjih godina koji voli da pliva i da pije viski, žena koja ima neku specifičnu lepotu, dosta džeza i pitanje da li se sve to zaista dešava ili je to fantazija. Knjiga prati Hađimea i Šimamoto u njihovoj ljubavnoj priči. Od tinejdžerskih dana i njihove ljubavi je prošlo dvanaest godina i oni se ponovo sreću i otkrivaju prirode ljubavi i sećanja, sve to uz stare ploče.

Doručak kod Tifanija – Truman Kapot (Narodna knjiga)

U čuvenom odnosu knjiga i film, ovde možda pobeđuje film. Ne zbog kvaliteta, veđ zbog Odri Hepbern koja se svima javi u mislima na pomen ovog naslova. Ipak, postoji nešto što se u filmu ne javlja – slojevitost lika Holi Golajtli. Filmska Holi želi da bude spašena, želi svoje sigurno mesto, želi Freda i mačka. U knjizi, ona je neuhvatljiva, ona istovremeno želi i slobodu i mesto sigurnosti, njen ceo život je jedno veliko proputovanje u kojem uživa, a istovremeno je i umara. Kratka knjiga o kultnom i složenom liku.

Svila – Alesandro Bariko (Paideia)

Ovo je priča o ljubavi, mističnoj, mučnoj, sveprožimajućoj. Ljubavi kao opsesiji i kao zabani. O lepoti bez reči i bez objašnjenja. Mnoge stvari u ovoj knjizi se samo naslućuju, pisac nam ne otkriva tačne razloge. Ipak na kraju knjige, nećete se ni pitati o odnosu Ervea Žonkura, Elen i Hare Kej, u mislima će vam ostati venčići od plavih cvetova, ustalasana voda jezera i raspuštena crna kosa. Možda na kraju ovo i nije roman o ljubavi, već o lepoti.

Neki drugi – Ljiljana D. Ćuk (Partizanska knjiga)

Neki drugi smo zapravo mi. Možda ne sad, možda u nekoj budućnosti. Ali mi valjda nećemo da priznamo to, pa autorka pričama stvara ogledalo i tera nas da se pogledamo, da shvatimo ko smo. Priče govore o otuđenosti, gubitku ljudskosti i emocija. Priče govore okrutnoj stvarnoosti koja nas konzumira i melje iz dana u dan i na kraju, kada smo tako samleveni, to više i nismo mi, tada zaista postajemo neki drugi. Stil Ljiljane Ćuk je nemilosrdan prema junacima, a i prema čitaocima, jer je njena rečenica ogoljena i surovo nas pogađa u našu budućnost.

O miševima i ljudima – Džon Stajnbek (Laguna)

Stajnbek je uspeo da na stotinak stranica ispiše nezaboravnu priču o sudbini obespravljenih ljudi. Slikajući Lenija i Džordža, Stajnbek prikazuje živote miliona radnika čiji je san sopstveno parče zemlje i upravjanje sopstvenim životom. Isti san ima i Kendi, a imaju ga i bezimeni i bezbrojni drugi koji su samo prošli kroz imanje. Kerlijevu ženu muči samoća, ona sanja o društvu i o mogućoj pozorišnoj slavi. Kruks sanja da bude ravnopravan sa ostalim. Svi su ovde bespomoćni, usamljeni i sanjaju o boljem životu. A možda je ovo i knjiga o savremenom društvu?

Žeđ – Ameli Notomb (Čarobna knjiga)

Ako ste voleli Pekićevo Vreme čuda, onda je ovo prava knjiga za vas. Ameli se poigrava tradicijom, i to hrišćanskom. Za temu svog romana uzima Hristov život od osude do vaskrsenja. Knjiga je u prvom licu, a Isus se ponekad obraća direktno nama, savremenom društvu, pa knjiga ima prizvuk proročkog. U svom ispovedanju Isus otkriva mnoge tajne i istine nezabeležene od strane njegovih učenika. Govori o telesnom, o Josifu, majci, pijanstvu i nekim krajnje ljudskim stvarima. Ne morate poznvati Bibliju da biste je čitali, jer na kraju, ovo je knjiga o jednom (ne)običnom čoveku.

Što na podu spavaš – Darko Cvijetić (Književna radionica Rašić)

Književnost može da pomogne kulturi sećanja pišući o događajima koji ne bi smeli da se ponove. Postoji dosta knjiga koje svedoče o poslednjem ratnom sukobu na našim prostorima, ali izdvojio bih ovu. Darko na stotinak stranica ispisuje opštost rata i njegovih užasa. Ovde ne vidimo agresore, ovde vidimo žrtve, a žrtve su svi. Nema podela prema nacionalnosti i veri, svi umiru, svi pate. Darko daje glas žrtvama i sprečava njihov put u nezaborav. On ovom knjigom brani sve ljude i brani svačiji život.

Sledeći put kada budete u knjižari ili biblioteci, i kada uzmete da pogledate koliko strana ima knjga (znam da se to radi),  ne osećajte se loše ako posegnete za kraćom. A rekao sam i zašto.

Autor teksta: Nikola Šešić
Možete me pronaći i na društvenoj mreži Instagram:

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close