Kada početi sa čitanjem deci i kako birati knjige?

1.3K

Svi znamo da je čitanje deci vrlo važno. Roditelji se često pitaju kada i kako početi sa čitanjem deci, naročito ukoliko oni sami nisu strastveni čitači.

O višestrukim dobrobitima čitanja deci i sa decom neću mnogo pisati, ali ću pomenuti da kroz čitanje decu upoznajemo sa nekim novim svetovima, magičnim stvorenjima, drugačijim likovima koji ponekad imaju iste želje, probleme, nadanja kao i dete.

Dok su u svetu neke knjige deca doživljavaju razne emocije, sreću, tugu, zabrinutost, nadu, strah. Kroz neke likove deca upoznaju i emocije i osobine sa kojima možda do tada nisu bili upoznati – zavist, nepoštenje, osvetoljubivost, zlobu, ljubomoru… Na taj način pomažemo detetu da u svakodnevnom životu preopozna i izgradi poželjna ponašanja i socijalne veštine.

Bebe dok su još u stomaku mogu da prepoznaju glasove koje najčešće čuju i da ih zapamte posle rođenja – mamin i tatin. Zato ukoliko volite da čitate, možete već tada čitati vašoj bebi – čitajte naglas knjige ili časopise koje čitate za sebe. Ako nastavite to i posle rođenja beba će se navići na umirujuči zvuk čitanja i primetićete kako se umiri kada čuje ujednačen ton dok čitate.

Prve knjige ponudite bebi kada nauči da drži stvari u rukama. Neka to budu male platnene, gumene ili knjige sa tvrdim koricama sa svega par kontrastnih boja – crna, bela, crvena – i ne mnogo detalja. Ne moraju ni da imaju tekst, važno je da se dete upoznaje sa formatom knjige i listanjem stranica. Kako beba raste, zajedno ćete otvarati strane i pokazivati neke pojmove, pričati šta se dešava na toj strani – Beba drži igračku, maca spava, itd. Važno je da te slike u knjigama budu poznate bebi iz svakodnevnog života.

Nakon prvih knjiga deca se najčešće interesuju za kraće pesmice ili priče o životinjama, a kasnije prelaze na neke pojmove koji su im u tom trenutku zanimljivi (mojim dečacima su to bila vozila) i tada slobodno detetu pričajte svojim rečima šta se nalazi u knjigama. Tada je i vreme da birate taktilne knjige – one koje će dete upoznavati i sa različitim teksturama i oblicima.

Između prve i treće godine, primetićete kako detetu raste pažnja i koncentracija, kao i razumevanje onoga što čitate. Možete početi polako da uvodite i radnju i likove. Shvatićete kako se dete vrlo brzo vezuje i razume šta su likovi radili dobro ili loše. Na taj način razvija i empatiju brinući se za likove koji su u nevolji.

Nakon toga, možete preći na neke interaktivne knjige (sa zadacima, rešavanjem zadataka) i enciklopedije koje su primerene za uzrast deteta, a bliske su njegovim interesovanjima (Saša je „Farmu“ čitao od druge godine).

Najvažnija stvar kod čitanja deci jeste da to bude nešto u čemu će oni uživati. Birajte knjige koje su u vezi sa onim što dete interesuje u tom trenutku, ali ponudite nekada i nešto novo. Pravite od čitanja igru, menjajte tekst, čitajte različitim glasom priču, pustite dete da predloži drugačiji kraj, zastanite svaki put kad ima dodatno pitanje ili želi da ponovo, ponovo i ponovo pročitate neki deo priče. Nemojte nikada primoravati dete da čita ukoliko ne želi ili da sedi mirno i sluša, mnogo je bolja taktika da vi čitate priču, a dete će samo doći.

Okružite dete knjigama i sigurna sam da će ih zavoleti, a onda uživajte u zajedničkom čitanju!

Autor teksta: Dragana Bogdanović

Ako vam se dopao tekst, možete posetiti moj instagram profil i youtube kanal na kojima pišem i govorim o knjigama za decu i odrasle:

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close