Čudni i očaravajući svijet Murakamija

478

Otvorio sam svoj rođendanski poklon u jednom kafiću prije nekoliko godina, a unutra se nalazila knjiga pod imenom Sputnik srce drago. Čudne korice u mojim rukama su izgledale prelijepo, a ono što će početi sa tom knjigom mogu opisati samo kao ljubav.

Haruki Murakami je jedan od najvećih japanskih autora, a danas se smatra jednim od najboljih i najpopularnijih modernih pisaca. Njegova djela su prevedena na mnoge jezike, a u njegovo pisanje se zaljubljujete sporo i nježno.

Ljudi ga najviše vole zbog njegove proze. Sve do Murakamija nisam susreo osobu koja na tako čudan način piše svoje likove. Njegov svijet koji stvara je uvijek dio njega i sve ono što on jeste uvijek pronalazi put do njegovih likova. Spaja stvarnost i fikciju u jednu avanturu zbog koje možete satima ostati sjedeći u fotelji. Možda najljepša stvar koju volim kada je njegovo pisanje u pitanju jeste to kako stvari predstavlja onakve kakve jesu. Kod njega je sve golo od onih fizičkih stvari i ispunjeno sa nekom emocijom koju samo on može da dočara.

Upakovano u beskrajnost doživljaja, Murakami svoja djela uvijek ukrašava magičnim realizmom kom pristupa tako pažljivo i koji koristi na tako drugačiji način, često ostavljajući zbunjenost onom ko čita njegovo djelo.

Svoj čudan pristup ljubavi i erotici uvijek tako divno i nježno provlači kroz svoje likove, a vama ostavlja uvijek onu sirovu stranu koja u njegovom slučaju uvijek zvuči kao da je obasuta raznim epitetima, a stvarno nije. Likovi Murakamijevih djela su uvijek oštećeni ljudi, često muškarci u potrazi za odgovorima i gotovo uvijek sudbinom određeni da im život ne završava u njegovoj knjizi. To me dovodi do toga koliko obožavam otvorene krajeve u njegovim djelima i kako nikada neću prestati da žudim za njima.

Kafka na obali mora je djelo koje je pronašlo svoje mjesto u mojim omiljenim knjigama zbog magičnog realizma, likova koji mogu pričati sa mačkama, ali i zbog toga što vas na kraju ostavi prelijepo oštećenim u bivstvovanju i bez šanse da se ikada ponovo sastavite.

Bilo da je riječ o romanu ili kratkoj priči, Murakami ostaje majstor za riječi. Samo on može da napiše priču od nekoliko stranica, da vas toliko uvede u nju, a onda da je završi kada ona postane najviše zanimljiva. Ukoliko vam je potreban dokaz za to, onda vam predlažem da pročitate On Seeing the 100% Perfect Girl One Beautiful April Morning koju možete pronaći u njegovoj kolekciji kratkih priča The Elephant Vanishes ili u kolekciji kratkih priča pod nazivom Desire. Njegova mašta je fascinantna i smatram da svako treba bar jednom za života da se izgubi u njoj.

Autor teksta: Anel Mušanović

Možete me pronaći na sledećim društvenim mrežama:

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close