Pomračenje (Mladen Đorđević)

482

Što se tiče čitanja ove knjige imao sam mali „problem“. Naime, prva dva dela sam pročitao prošlog leta, a onda je došla na red treća knjiga. Nisam imao vremena da još jednom pročitam prve dve knjige pa sam odjednom uleteo u Pomračenje. Stvar je u tome da je ova trilogija jedna obimna knjiga podeljena u tri toma i dok se u prvoj upoznajemo sa likovima, druga nam daje dublji uvid i veliki zaplet a onda u trećoj sve zasija i počne da pršti kao vatromet od silnih događaja tokom cele knjige.

Ova knjiga je prepuna događaja i uzbuđenja. Non-stop se nešto dešava, glavni akteri jednostavno nisu mirni. Već u prvoj trećini knjige ima jedan veliki događaj posle kog se pitate pa šta to još ima onda da se desi. Ima! Sačekaj i pročitaćeš.

Žanrovski nisam čitao druge knjige kao što je Pomračenje. Horor i neonoar su mi strani, ali mi je bilo okej. Pojavljivanje nezemaljskih bića mi je malo bilo čudno, ali uklopilo se u priču. Stil pisanja je drugačiji od onog na koji sam navikao u knjigama. Ne znam šta je to Mladen drugačije primenio u pisanju, ali imao sam utisak da je drugačiji stil pisanja. Mladen često pravi sitne digresije dok priča neku radnju što nekom može da smeta. Ne štedi na rečima i opisima, tako da kome mašta radi imaće čime i da je nahrani čitajući ove knjige.

Moram da istaknem da se meni poslednje poglavlje (epilog) nije preterano dopalo. Da, radnja se dešava dva meseca kasnije i to poglavlje da služi da kaže šta se desilo sve posle onih silnih događaja ali se i postavljaju neka životna pitanja koja možemo postaviti i mi sebi. Sve je to super upakovano i ima dobru bazu kroz knjigu, samo je meni to poglavlje došlo kao šamar posle širokog osmeha.

Što se likova tiče mene je Ben iritirao. Ne volim ljude koji sve preopširno pričaju (mada i sam ponekad umem da budem takav ali se učim da skratim svoja pričanja!). Uvek ima odgovor u pet rečenica i jednostavno je takav. Dok je Elena meni bila baš po meri. Umela je ponekad da iritira, ali mi je stvarno bila baš baš super. Jedino mi je žao što u ovom delu nisam više uživao u stranicama sa Min Kuei.

Izdvojeni citati:

Kad oči ne vide, srce se ne plaši.

MLADEN ĐORĐEVIĆ

Izgleda da svi pozivaju na mir samo kada je rat neizbežan.

Mladen Đorđević

Kada životinju naviknete na kavez, ona će ga vremenom prozvati domom.

MLADEN ĐORĐEVIĆ

Detalji o knjizi:

Knjiga: Pomračenje
Autor: Mladen Đorđević
Izdavačka kuća: Otvorena knjiga
Godina izdanja: 2019.
Žanr: Neo-noar

Kako sam saznao za knjigu: Pročitao sam prve dve knjige prošle godine

Omiljeni lik: Elena
Najmanje omiljeni lik: Ben
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close