Soba čuda (Žilijen Sandrel)

576

Sećam se da sam roman Soba čuda uzeo u okviru neke Lagunine akcije u toku avgusta. Sam naslov me je zainteresovao, plus korice su mi bile lepe i sinopsis je bio obećavajući.

Ovo je jedan kraći roman od nekih 220ak stranica i kao takav već u startu znate da priča nije produbljena i naširoko ispričana. Već na osnovu sinopsisa sam se pitao da li će knjiga biti dobra, jer tako velika osećanja i tako velika boli ispričani na tolikom broju strana može biti mač sa dve oštrice.

Na kraju sam dobio taman dovoljno svega. Autor nije preopterećivao ni sa čim. Da, bol postoji i osetna je, ali je nema u toliko meri da nas kao čitaoca izdeprimira. Da, postoji volja za životom i osetna je dovoljno da nas inspiriše kao čitaoca. Da, postoje i seckani delovi u događajima, taman da svaki čitalac svojom maštom popuni te praznine na način na koji se njemu najviše dopada i da uživa u samoj priči.

Na momente deluje nerealna, teško ostvariva, ali opet ko ne bi poželeo srećan kraj ovakvog događaja? Do poslednjih stranica čitalac neće znati kako će se roman završiti i to u jednom momentu tik pred to saznanje shvatio sam da mi ne bi smetao ni jedan od dva moguća ishoda – bilo srećan, bilo tužan. Nije mi svejedno bilo, navijao sam da dečak pobedi, ali sve je to život, pa je i njegova smrt realna.

Imam utisak da na kraju nisam baš osetio punu jačinu emocije koja je mogla da se iscrpi i iskoristi i zato ocena nije maksimalna, ali je ovo jedno inspirišuće i nadahnjujuće delo i sigurno ću ovu knjigu opet nekad pročitati u budućnosti. Koliko sam primetio, drugih knjiga ovog mladog autora nema prevedenih kod nas, a živo me zanima šta je još pisao i na koju temu.

Izdvojeni citati:

Ako ih nauče da se bore dok su još devojčice, žene umeju to da rade.

Žilijen Sandrel)

Posle košmara mora da svane novi dan.

Žilijen Sandrel)

Nada. Ta prokleta nada. Nikada ne pušta plen.

Žilijen Sandrel)

Detalji o knjizi:

Knjiga: Soba čuda (La chambre des merveilles)
Autor: Žilijen Sandrel (Julien Sandrel)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2018. (srpsko izdanje 2019.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na sajtu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Šarlot
Najmanje omiljeni lik: Odet
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close