SLOMITI KOSTI (Valentina Baktijarević)

3.1K

tvoje nepostojanje
uraslo je u moje dlanove
stvarnost i postojanost
svet se igra
i kad ja sklopim oči
ti isto nisi tu

valentina baktijarević

U petak, 20. avgusta, održana je promocija nove knjige mlade pesnikinje Valentine Baktijarević u umetničkom prostoru Kvaka 22. Zbirku ilustrovane poezije pod nazivom „Slomiti kosti“ objavila je izdavačka kuća Dibidus comics&books, dok je u okviru promocije održana i izložba radova slikarke Suzane Su Vulović, a autorkine stihove čitala je i jedna od najtalentovanijih glumica mlađe generacije – Hana Selimović.

Valentina Baktijarević rođena je 1995. godine u Prokuplju. Pesnikinja, glumica i prevodilac. Svoju prvu dvojezičnu zbirku pesama Помеѓу objavila je u Skoplju 2019. godine za izdavačku kuću „Antolog“. Pored pisanja i prevođenja poezije, Valentina je i jedna od urednica književnog portala astronaut.ba, kao i portala bludni stih koji svakog meseca objavljuje elektronski zbornik savremene ljubavne poezije iz regiona.

*

toplije mi kosti
od pomisli da me čekaš
od svih reči koje sam rekla
najviše volim one koje nisam
na granici
ptice su sedeći spavale
ljudima tako nije udobno
više vole da slome kosti
slomljene kosti mili
ne bole odmah
to valjda dođe poslekad prestanu čekanja

Valentina baktijarević

O magičnosti ove zbirke govori i sam izdavač, navodeći da su u procesu stvaranja iste cvetale sve umetnosti, sa svim sličnostima i različitostima onih koji su u njenom kreiranju učestvovali. Korice i ilustracije za knjigu je nacrtala slikarka Suzana Su Vulović, dok je font u potpunosti osmislila i ručno uradila umetnica Sofija Marković. Uz sav taj vizuleni užitak, nije teško potpuno se izgubiti u zavodljivosti stihova Valentine Baktijarević.

Prepoznatljiva po svom stilu, autorka sa jako malo reči uspeva da dočara svu čežnju, ljubav i bol, a upravo tu se krije snage i moć njene poezije. U svojoj nenametljivosti, njen poetski izraz dopire do kostiju čitaoca, ali ih ne lomi – već miluje.

Stranice iz zbirke „Slomiti kosti“

Zbirku ilustrovane poezije „Slomiti kosti“ možete poručiti direktno od njenog izdvača Dibidus comics&books putem društvenih mreža ili nabaviti u svim većim i bolje snabdevenim Delfi i Vulkan knjižarama.

Pesma preuzeta sa autorkinog profila

Za više informacija i njenih divnih stihova, zapratite autorku Valentinu Baktijarević, a za više nove poezije čitajte portale astronaut.ba i bludnistih.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close