Satovi (Agata Kristi)

866

Kad god mi treba neko osveženje u vidu romana koji ću relativno brzo pročitati, upustiti se u njega i uživati, biram da čitam neku Agatinu knjigu. Ovog puta je došao red na krimi roman Satovi. Pre samog čitanja bacio sam pogled na goodreads komentare i mogu da kažem da sam ga čitao sa dozom straha da mi neće biti to to.

Manje-više moji utisci se poklapaju sa većinom tih komentara. Ovo definitivno nije jedno do najzanimljivijih dela Agate Kristi. Čak iako se navodi da je ovo jedan od slučajeva Herkula Poaroa, ipak je on u ovom romanu epizodna uloga (ako tako mogu da kažem) i ne dobijamo previše zabave u tom smislu, kao što sam navikao.

Ipak, sam zaplet je vrlo zanimljiv. Devojka daktilografkinja dolazi u kuću poslom i zatiče leš. Tu su i satovi koji pokazuju na određeno vreme, što dodatno komplikuje rasvetljavanje zločina. A onda se dešavaju još neke smrti. Jasno nam je da devojka nije kriva jer smo taj deo priče pratili iz njenog ugla, ali… Agata uspeva i na to da baci sumnju, kao i na mnogo drugih stvari. Čak je i veći deo romana upitno ko je žrtva.

Roman Satovi sam pročitao gotovo u danu, jer me je zaista kopkalo ko je sve to uradio i zašto. Ipak, prisustvo Kolina Lema mi je pomalo čudno, kao i delovi iz njegovog ugla. Jasno je na kraju romana šta će on tu i sve se lepo uklapa u priču. Ipak bih voleo da smo ceo roman pratili iz ugla inspektora Hardkasla.

Bilo je i boljih i lošijih romana od Agate koje sam pročitao. Ovaj je jedan od onih koji će vam držati pažnju tokom čitanja, ali na kraju sumnjam da ćete biti oduševljeni. Ili da ćete se osetiti veoma ispunjeno i prosvetljeno. Ipak, ako planirate da ga kupite učinite sebi uslugu i kupite ga na nekoj akciji. Za toliko vredi.

Izdvojen citat:

Neverovatno se događalo češće nego što je čovek sklon da poveruje.

Agata Kristi

Detalji o knjizi:

Knjiga: Satovi (The Clocks)
Autor: Agata Kristi (Agatha Christie)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 1963. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam druge Agatine romane

Omiljeni lik: Inspektor Hardkasl
Najmanje omiljeni lik: Gospođa Heming
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close