Moja mama zna šta se dešava u gradovima (Radmila Petrović)

1.4K

Kao što sam i prethodna tri puta prilikom komentarisanja poezije, napomenuću i sada da nisam neko ko poeziju previše čita. Ne mogu da kažem da sam neko ko se baš razume u poeziju, ali volim da pročitam lepe stihove i volim kada me pesma dirne. A baš je takva zbirka pesama Moja mama zna šta se dešava u gradovima.

Zahvaljujući Đorđu (@odiozan) saznao sam za ovu zbirku. Mada, verujem da bih svakako čuo za nju, jer u poslednje vreme je češće viđam na raznim internet mestima. Čini mi se da je negde bilo neminovno da čujem za ovu zbirku. Đorđe mi je poslao nekoliko pesama i to mi se dopalo dovoljno da poželim da imam i svoj primerak ove zbirke.

Pošto nema ni puno stranica rešio sam da čitam svako veče pred spavanje po nekoliko pesama. Mislim da je ovo bio pun pogodak zbog toga što svaka pesma može da dopre do svesti lepo i možemo joj se posvetiti. Iako su one jedna celina, opet svaka je za sebe i mislim da bi se u tom odjednom čitanju izgubila draž i ne bi došli do izražaja ti mometni.

Rekao bih da je Radmila veoma iskrena, vrlo lepo pretače svoje misli i emocije u pesme. Fasciniralo me je kako se seti nekih stvari. Naravno, to je umetnička inspiracija i stvar talenta, ali lepo povezuje stvari i dočarava emociju. Verovatno najlepši primer za to je pesma igračke ste kupovali za sina i poslednjih nekoliko stihova. To je jedna od pesama koja mi se najviše dopala, moram priznati.

Bilo mi je i veoma drago kada sam shvatio da smo Radmila i ja iz tog nekog istog kraja. Nismo baš blizu, ali smo tu negde, pa sam se nekako osetio posebno ponosno da ovaj kraj ove zemlje ima jednog takvog pesnika. Nekako sam imao osećaj – that’s my girl.

Sve u svemu, meni je ova zbirka bila slatka i lepa. Nije bila najbolja koju sam pročitao jer je bilo nekih pesama gde sam razumeo šta je htela da kaže ali mi nije ostavilo neki jači utisak na mene. A opet, bilo je više pesama koje su na mene ostavile jak utisak, poput gore spomenute. Verujem da će Radmila da iznedri još dobrih pesama i zbirki i već sam u redu da kupujem njene naredne zbirke.

Posebno bih pohvalio što je tako mlada a izdala je zbirku pesama. To kod nas ne verujem da je isplativo uopšte, ali verujem da je ostvarenje velikog sna i da to mnogo više vredi od ma kog novca. Želim joj puno sreće u daljem radu!

Izdvojen citat:

čoveku koji nema ništa svejedno je gde će da ode

Radmila Petrović

Detalji o knjizi:

Knjiga: Moja mama zna šta se dešava u gradovima
Autor: Radmila Petrović
Izdavačka kuća: Enklava
Godina izdanja: 2020. godina
Žanr: Poezija

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na instagramu više preporuka

Omiljena pesma: Iznad tvojih ključnih kostiju
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close