Gospođa Makginti je mrtva (Agata Kristi)

429

Otprilike, kad god imam problem da izaberem šta sledeće da čitam posegnem za romanom Agate Kristi. Sa njom sam siguran da neću omanuti. Čak i da mi se ne dopadne roman, uvek je jedno sigurno – miserije koje ona smisli će mi držati pažnju. Tako je bilo i sa romanom Gospođa Makginti je mrtva.

Ono što mi je bilo posebno zanimljivo u ovom romanu jeste da već u prvom poglavlju dobijamo malo drugačiji uvod u slučaj. Naime, policajac koji je vodio istragu ubistva i prikupio dokaze nije uveren u krivicu okrivljenog i osuđenog. Na kraju se obraća gospodinu Poarou za pomoć. I ostatak romana pratimo magiju koju izvodi Poaro. Naravno, u početku deluje veoma teško izvodljivo pronaći nove okolnosti i dokaze za zločin koji je počinjen nekoliko meseci ranije. Ipak, Poaro uspeva da izvede nove zaključke.

Agata kao Agata je sjajna i zaista joj treba odati priznanje koliko je uspešna u osmišljavanju zločina, ali i svih onih ćorsokaka kroz koje nas vodi u toku romana. Njeni likovi su vrlo neobični i zanimljivi. Na momente prosto poželim da se nađem u tom svetu.

Ipak, iako mi je roman držao pažnju na kraju ipak nije bilo to to. Nekako mi je ona ima bolje priče, sa više zapleta i osumnjičenih. Ovde sam do kraja samo na dve osobe pomislio da su krive. U nekim prethodnim romanima sam na mnogo više likova sumnjao. Ipak, u svakom slučaju roman je zanimljiv i dovoljno zamršen da nećete baš lako pogoditi ko je ubica.

Jedan zanimljiv momenat romana mi je bio sa Robinom i njegov rad na drami sa gospođom Oliver. I sva ta njena nerviranja jer on ne razume zašto su neke stvari takve i zašto ih ne može menjati. Imam utisak da sam bio na njenom mestu da bih poludeo. I zbog tog njegovog stava, Robin mi se izdvaja kao najmanje drag lik u romanu Gospođa Makginti je mrtva.

Još jedna stvar koja se slučajno desila, naime i u prethodnom Agatinom romanu koji sam čitao (Džep pun raži) i u ovom, spominje se dečija pesmica za koju se ispostavlja da ima veze sa ubistvom. Nije ništa bitno, ali je meni bilo vrlo zanimljivo što se tako pogodilo.

Izdvojeni citati:

Dokle god smo živi, ima nade.

Agata Kristi

Kad ljudi jedva primećuju da postojite, obično nemate neprijatelja.

Agata Kristi

Znanje je moć.

Agata Kristi

Detalji o knjizi:

Knjiga: Gospođa Makginti je mrtva (Mrs McGinty’s Dead)
Autor: Agata Kristi (Agatha Christie)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 1952. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljeni lik: Herkul Poaro
Najmanje omiljeni lik: Robin Apvord
Ocena: 6/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close