Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj (Štefani Štal)

799

Knjigu Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj sam dobio na poklon od veoma drage Milice (@bymilicas). I kako nisam previše ljubitelj knjiga iz oblasti psihologije poklon sam ostavio sa strane. Ipak, Miličina posveta i razgovori sa njom su mi ipak dali veru u ovu knjigu i da treba da je pročitam.

Kao što sam naslov kaže, tako nam i Štefani govori da je većina naših trenutnih osećanja „posađeno“ u detinjstvu. Mnoge neke sitnice su nas obeležile kao male i nesvesno ih i dalje imamo, čak možda i ne znamo da ih imamo. Ali su tu i umeju povremeno da nam naruše mir.

Naravno, Štefani se ovde ne bavi ekstremnim slučajevima gde je neko doživeo veliku traumu, već priča generalno da svako od nas u sebi nosi neke „ožiljke“ iz detinjstva. A neminovno je da nas definišu mnoge stvari, ljudi i okruženje kroz naše odrastanje, pa i sada. Nekad su to sitnije stvari, nekad veoma ozbiljne.

Ona, na realnim primerima, daje objašnjenja za sve, poput zašto dolazi do određenih naših ponašanja. Uz to, dobijamo i savete za vežbe kako određena ponašanja promeniti. I sve to tako sklopljeno u veoma smislenu celinu, a podeljeno na poglavlja koja su više nego logična kao takva, moram da priznam da je ovo jedna dobra knjiga.

Naravno, to ne znači da čim pročitate ovu knjigu postajete „izlečeni“ i da je vaše Dete pronašlo svoj zavičaj. Kao i sve u životu, i ovo je proces koji zahteva vreme. Ipak, od nekih prethodnih knjiga ova je daleko ozbiljnija, daleko bolje pristupa problemima i daleko ih bolje nama objašnjava.

Štefani mi deluje toliko stručna da bih rado otišao na jedan razgovor sa njom. Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj je knjiga koju ću definitivno da preporučujem svima koji mi ubuduće budu spominjali da imaju razna neka razmišljanja. Ovo je roman koji će vam ukazati na ugao iz kog da posmatrate neke probleme i vežbe kako možete da ih rešite. Dopada mi se što čitajući ovu knjigu imam utisak da je sve rešivo i da se sve može. Potrebna je samo volja, želja i disciplina da se bude istrajan u tome.

Napomenuo bih samo da sam se dvoumio da li da ocenjujem ovu knjigu. Nije ovo klasičan roman koji vam prija ili ne prija, ali pošto smatram da je dobra i korisna ipak sam joj dao najvišu ocenu.

Izdvojeni citati:

Disciplina je jedan od najvažnijih preduslova uspešnog života.

Štefani Štal

Ako mogu da volim samo ono što je savršeno, to i nije prava ljubav.

Štefani Štal

Na svetu postoji bar jedna osoba kojoj mnogo značiš.

Štefani Štal

Detalji o knjizi:

Knjiga: Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj (Das Kind in dir muss Heimat fienden)
Autor: Štefani Štal (Stefanie Stahl)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2015. (za srpsko izdanje 2019.)
Žanr: Popularna psihologija

Kako sam saznao za knjigu: Dobio sam je na poklon od drage (online) osobe

Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close