Zovi me svojim imenom (Andre Asiman)

655

Kada sam planirao da pročitam roman Zovi me svojim imenom imao sam velika očekivanja od nje. Gotovo da sam je progutao. Jedva sam je ispuštao iz ruku i evo me na kraju. Jedino što mogu da kažem je da je knjiga opravdala moja očekivanja, ako ih nije i nadmašila!

Ne sećam se da sam ikada pročitao knjigu o moći žudnje za nekim. To je toliko slikovito opisano da se probudila i žudnja u meni za nekim stvarima i jednom osobom. Elem, možda se na prvu nekom ne dopadne da čita ovu knjigu, ali svako ko navija za ljubav bi trebalo da je pročita. Zaista sve preporuke!

Već sam spomenuo tu žudnju. Zaista, to je toliko moćna sila i sila koja nas tera na razne ludosti. Generalno, ljubav je sila koja pravi budale od nas i budemo spremni da uradimo stvari za koje nismo bili svesni da smo uopšte sposobni da ih uradimo. O tome govori ova knjiga. Moram da priznam da sam na momente bio uzbuđen. Onako baš me je ponelo to osećanje, gotovo sam mogao da osetim Eliovovu žudnju i strast i to izgaranje od želje.

Jeste da se radnja dešava pre tridesetak godina i da neke stvari poput imati kućnu pomoćnicu deluju kao naučna fantastika za prosečnu srpsku porodicu, ali lako se možemo poistovetiti sa likom. Svi smo mi (bili) mladi i (ludo) zaljubljeni i od te zaljubljenosti gubili glavu. Jedan od mojih primera je pomisao da upišem istu srednju školu i isti smer kao devojčica koja mi se sviđala na kraju 8. razreda. Hvala Bogu pa je srce izgubilo tu bitku.

Dodao bih još da je ovo sigurno najsočniji roman koji sam pročitao u poslednjih godinu dana, ako ne i više. Vrlo moguće da je i jedan od najsočnijih ikada pročitanih. Probudio mi je neke misli i želje, neke strahove. Probudio mi je i neka sećanja, poremetio galaksije unutar mene, ubrzao rad srca i otežao disanje na momente. Ali mislim da sve te stvari i čine roman tako dobrim. Poistovetite se sa emocijom u romanu, kao da sami prolazite kroz sve to i taj roman postaje i vaša lična priča.

Samih citata nije bilo puno koje bih izdvojio kao misli koje su me oduvale, ali bilo je opisa nekih osećaja ili situacija od kojih su mi zaklecala kolena. Asiman je taj posao veoma dobro obavio i nadam se da su i ostale njegove knjige veoma dobre (a nadam se da će, ako već nisu, biti prevedene i na neki od balkanskih jezika).

Jedino što mi je zasmetalo u nekoliko navrata jesu predugačke rečenice u kojima se izgubim i bilo mi je potrebno da ih pročitam po dva ili tri puta da bih shvatio smisao rečenice. No, uprkos tome, knjiga je I-Z-U-Z-E-T-N-A!

Izdvojeni citati:

Priroda ima lukave načine da nađe naše najslabije tačke.

Andre Asiman

Naša srca i naša tela data su nam samo jednom. Većina nas živi kao da ima dva života, jedan probni, drugi pravi, i još ko zna koliko verzija između. U suštini postoji samo jedan život, i pre nego što kažeš keks, srce ti je istrošeno, a što se tela tiče, doći će vreme kad niko neće gledati u njega, a kamoli poželeti da mu priđe.

Andre Asiman

Nemam šta da ti oprostim. Ako postoji nešto, onda je to zahvalnost. Sećam se samo dobrih stvari.

Andre Asiman

Znao sam da ovaj osećaj neće dugo potrajati i da mi je, kao i svakom narkomanu, lako bilo da se odreknem zavisnosti odmah nakon što sam se ufiksao.

Andre Asiman

Jer nakon ovoga bismo se istuširali i izašli napolje i osećali kao dve ogoljene strujne žice koje varniče pri najmanjem međusobnom dodiru.

Andre Asiman

Ako postoji bol, blaži ga, a ako postoji plamen, ne guši ga.

Andre Asiman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Zovi me svojim imenom (Call Me By Your Name)
Autor: Andre Asiman (André Aciman)
Izdavačka kuća: Štrik
Godina izdanja: 2007. (za srpsko tržište 2018.)
Žanr: Drama, Ljubavni

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na instagramu kod @bukmarkic

Omiljeni lik: Elio
Najmanje omiljeni lik: (nemam ga)
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Nađi me (Andre Asiman) – Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close